Definition:
Liksom de flesta kulturella aktiviteter, är japanska kalligrafi eller Shodo en konstform som har utvecklats under flera hundra år. Shodo direkt kan översättas till ”sättet att skriva” och är det traditionella sättet att skriva tecken med ett bläck doppad pensel.

Shodo//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Historia:
japansk kalligrafi började faktiskt i Kina innan 600 AD. Den japanska alfabetet eller kanji, är gjord av kinesiska tecken när resenärer delade kinesisk skrift. Historiker tror att detta var kopplat till spridningen av buddhismen till Japan. Efter Japan utvecklat sina egna karaktärer, som kallas hiragana, Shodo utvecklats till en egen konstform som bitar av poesi, filosofi och andra abstrakta begrepp blev mer modernt att måla och display.

Shodo Begrepp och ordförråd:
Bunchin: vikter som ser ut som stänger för att hålla ner pappers
Fude: Brush gjorda av bambu och tagel
Hanshi: Special papper som används för att skriva på svart bläck
Hiragana: japanska tecken som fungerar som alfabetet bokstäver
Kanji: kinesiska tecken som är en del av den japanska alfabetet
Sumi: Svart bläck
Suzuri: bläck sten som används för att skapa färg
Något som västerländska publiken inte kan förstå är att medan det är lättare att skriva med hjälp av en penna, med hjälp av en färgborste eller fude att skriva ord eller fraser innebär åratal av studier perfekt. Det sägs att varje person skulle ‘måla’ på ett annat sätt, och en person skulle ‘måla’ samma ord på olika sätt beroende på deras humör vid en viss tidpunkt.

Shodo målning som du kan göra hemma:
shodo//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

1. Samla svart färg, vitt papper, tidningssidor och stora pensel. Någon stor pensel är bra, men den traditionella borsten var gjord av bambu och tagel.

2. Titta på japanska tecken på nätet som du vill måla. Jag skulle kolla på nätet exempel och en bra webbplats att börja med är http://web-japan.org/kidsweb/virtual/shodo/shodo03.html.

3. Placera tidningen under papperet. Vissa gillar att tejpa tidningen och pappers ner. Traditionellt har de hålls nere med bunchin eller vikter på den övre delen av papperet.

4. Om du väljer att sitta, måste du sitta rakt. Fötterna ska vara platt på golvet, och om du kan din rygg bör inte röra vid stolen. Det är okej att måla stående, men traditionella Shodo målning har konstnären sitter. Den andra handen ska hjälpa till att hålla papperet fortfarande.

5. Nu är det dags att plocka upp penseln. Borsten hålls inte som en vanlig penna. Det hålls mellan tummen, pekfingret och långfingret i en rak position. Det bör vila på ringfingret och din hand får inte röra papperet när som helst.

6. Öva dina penseldrag i luften med din pensel innan du målar. Med japanska tecken, är stroke ordning viktigt och du bör känna till stroke ordning innan du börjar. Dina online-exempel bör förklara vilken ordning du ska göra dina linjer eller stroke.

7. Nu är det dags att måla! Du kan vara nervös om det är första gången gör Shodo. Håll dig avslappnad och ta jämna andetag. Sluta inte mitten stroke – det förändrar hur färgen faller av penseln. Istället fortsätt tills alla dina rörelser är klar. Det är oförskämt att gå tillbaka och ‘röra upp’ din kalligrafi eller målning när dina slag är klar.

8. Upprepa tills du är nöjd med din kalligrafi målning. Det tar ett par gånger tills du är bekant med känslan av borströrelser och stroke ordning. Naturligtvis kan du börja dessa steg igen med en svårare japansk karaktär. Det finns många böcker och kit som finns för att hjälpa dig när du försöker denna nya verksamhet.

Roliga fakta om Shodo:
1. Japanska elever lär Shodo som ämne i skolan – som du kan göra under handstil klasser. Detta är dock praktiseras ofta i lektioner i veckan från så unga som grad tre eller fyra. Vissa barn går även eftermiddagsklubbar eller helg klasser så att de kan finslipa sina Shodo eller kalligrafi färdigheter.

2. För att betraktas som en professionell i Shodo, måste du studera hårdare Shodo lektioner i högstadiet och högstadiet. Efteråt måste du studera kalligrafi och Shodo på universitetet. Många proffs säger att deras sanna studerar igång efter att de hade en mästare som retaught dem grunderna.

3. Kalligrafi eller Shodo tävlingar har blivit mycket populärt de senaste åren. I stället för att måla när man sitter ner, grupper av studenter – oftast flickor – måla positiva budskap medan musiken spelas. Poäng ges under hela tävlingen baserat på hur väl de målar, men också hur väl de gör det till musiken, och hur mycket dans är inblandad. Kreativiteten är fantastisk som penslar för tävlingen sträcker sig från din lilla typiska konst borste för att moppar som behöver två eller fler flickor att måla med! Titta på filmen Shodo flickor om du är intresserad!

4. Många samuraikrigare skulle behöva undervisas i denna kalligrafi konst, liksom de andra, innan de erkänns som en riktig krigare. Andra kulturella aktiviteter ingår spela flöjt, utför den traditionella teceremonin och även blomsterarrangemang korrekt innan man ansågs kvalificerade inom alla områden av soldatutbildning.

5. Även om japanska tecken har en annan stroke ordning, de har också ett annat sätt att läsa också. I västerländska kulturer, läser vi sidor från vänster till höger. I Japan, till hur korrekt läses från höger till vänster. Detta är samma sätt som de skriver över en sida också!

6. Om du kommer ihåg i ordlistan avsnittet japanska studenter måste lära sig två uppsättningar av tecken (eller alfabet) kallas hiragana och kanji. En annan uppsättning japanska studenter behöver lära sig är katakana. Dessa tecken används endast för att översätta ‘västerländska’ ord. Föreställ dig att lära tre olika uppsättningar av alfabet!

7. Shodo är ett viktigt inslag i romanen Mieko och femte skatten. Denna berättelse av Elenor Coerr följer en ung flicka som älskar kalligrafi, men på grund av en skada hon inte kan måla längre. Denna historia berättar om hur hon finner inspiration att försöka skriva och måla igen.

8. Ett spel baserat på Shodo traditioner och japanska folkhistorier gjordes för Playstation 2, Playstation 3 och Wii. Det kallas Okami och du spelar som den japanska vargguden som delar det namnet. Okami är en japansk skapare gud och du målar “kalligrafi och andra ritningar i tillvaron med hjälp av din fude svans.

9. Även om inte exakt Shodo är en liknande stil av kalligrafi populärare från Japan. Sumie eller tvätta ritning målare är de som använder sin kunskap om kalligrafi att måla kroppen av en drake i en enda penseldrag. Chefen för draken målas först, men resten av draken är målad med en enda drag – som kräver förändringar i riktning, loopar, vilar och flicks innan den är klar. Det är värt att kolla in videor på Youtube.

10. En bra online-resurs om du vill fortsätta på egen hand Shodo resa kan hittas på http://shodo-japan.com/. Detta är en serie av online-tutorials och workshops för att lära dig de tekniker och färdigheter som behövs för att träna Shodo. Det finns också en avdelning för att köpa mer traditionella kalligrafi objekt. Denna webbplats är baserat i Japan – men titta på nätet för en närmare Shodo verkstad eftersom det finns hundratals runt om i världen!

Comment

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.