Definisjon:
Som de fleste kulturaktiviteter, japansk kalligrafi eller Shodo er en kunstform som er utviklet over hundrevis av år. Shodo direkte oversettes til “måte å skrive” og er den tradisjonelle måten å skrive tegn ved hjelp av en blekk dyppet penselen.

Shodo//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Historie:
Japansk kalligrafi faktisk begynte i Kina før 600 AD. Den japanske alfabetet, eller kanji, er laget av kinesiske tegn da reisende deles kinesisk skrift. Historikere mener at dette var knyttet til spredning av buddhismen til Japan. Etter Japan utviklet sine egne karakterer, kalt hiragana, Shodo utviklet seg til en egen kunstform som biter av poesi, filosofi og andre abstrakte begreper ble mer moderne å male og display.

Shodo begreper og ordforråd:
Bunchin: Vekter som ser ut som barer å holde ned på papiret
Fude: Brush er laget av bambus og hestehår
Hanshi: Spesial papir som brukes til å skrive i svart blekk
Hiragana: japanske tegn som fungerer som alfabetet bokstaver
Kanji: Kinesisk tegn som er en del av den japanske alfabetet
Sumi: Sort blekk
Suzuri: Ink stein brukt til å lage blekk
Noe som vestlige publikum ikke kan forstå er at mens det er lettere å skrive ved hjelp av en penn eller blyant, ved hjelp av en skrivepensel eller fude å skrive ord eller fraser involverer mange år med å studere for å perfeksjonere. Det sies at hver person ville ‘maling’ på en annen måte, og en person ville ‘maling’ det samme ordet annerledes på grunn av humøret på et bestemt tidspunkt.

Shodo maleri som du kan gjøre hjemme:
shodo//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

1. Samle svart maling, hvitt papir, avissider og stor pensel. Enhver stor pensel er fine, men den tradisjonelle penselen ble laget av bambus og hest hår.

2. Se på japanske tegn på nettet som du ønsker å male. Jeg ville sjekke ut elektroniske eksempler og en god nettside for å begynne med er http://web-japan.org/kidsweb/virtual/shodo/shodo03.html.

3. Plasser avisen under papiret. Noen liker å tape avisen og papir ned. Tradisjonelt ble de holdt nede med bunchin eller vekter på toppen av papiret.

4. Hvis du velger å sitte, må du sitte rett opp. Føttene skal være flatt på gulvet, og hvis du kan ryggen ikke skal berøre stolen. Det er greit å male stående, men tradisjonelle Shodo maleriet har kunstneren sitter. Den andre hånden skal hjelpe holde papiret fortsatt.

5. Nå er det på tide å plukke opp penselen. Børsten er ikke holdt som en vanlig penn eller blyant. Det er holdt mellom tommelen, pekefingeren og langfingeren i en rett posisjon. Det bør hvile på ringfingeren og din hånd skal ikke berøre papiret når som helst.

6. Øv deg malingsstrøk i luften med pensel før du maler. Med japanske tegn, er hjerneslag orden viktig, og du bør vite slag orden før du begynner. Din online eksempler skal forklare hvilken rekkefølge du bør gjøre dine linjer eller slag.

7. Nå er det på tide å male! Du kan bli nervøs hvis dette er første gang du gjør Shodo. Hold deg avslappet og ta jevne åndedrag. Ikke stoppe midt slag – det endrer måten malingen faller av børsten. I stedet fortsetter til alle dine bevegelser er ferdig. Det er uhøflig å gå tilbake og ‘ta opp’ din kalligrafi eller maleri når slagene er ferdig.

8. Gjenta til du er fornøyd med kalligrafi maleri. Det tar et par ganger før du er kjent med følelsen av børste bevegelser og slag orden. Selvfølgelig kan du begynne Gjør dette med en vanskeligere japanske tegn. Det finnes mange bøker og kits tilgjengelig for å hjelpe deg når du prøver denne nye aktiviteten.

Morsomme fakta om Shodo:
1. japanske studenter lære Shodo som fag på skolen – som du kan gjøre i løpet håndskrift klasser. Men dette praktiseres ofte i ukentlige klasser starter så unge som karakteren tre eller fire. Noen barn selv delta ettermiddag klubber eller helg klasser slik at de kan perfeksjonere sine Shodo eller Kalligrafi ferdigheter.

2. For å bli betraktet som en profesjonell i Shodo, må du studere hardere Shodo leksjoner i ungdomsskolen og senior skolen. Etterpå må du studere kalligrafi og Shodo på universitetet. Mange fagfolk sier at deres sanne studerer i gang etter at de hadde en master som retaught dem det grunnleggende.

3. Kalligrafi eller Shodo konkurranser har blitt svært populære de siste årene. I stedet for å male mens du sitter ned, grupper av studenter – vanligvis jenter – male positive meldinger mens musikken spiller. Poeng blir gitt gjennom hele konkurransen basert på hvor godt de male, men også hvor godt de gjør det til musikk, og hvor mye dans er involvert. Kreativiteten er fantastisk som pensler for denne konkurransen spenner fra små typisk art pensel til mopper som trenger to eller flere jenter å male med! Se filmen Shodo Girls hvis du er interessert!

4. Mange Samurai Warriors ville trenge å bli undervist i dette kalligrafi kunst, så vel som de andre, før de blir anerkjent som en ekte kriger. Andre kulturaktiviteter inkludert spille fløyte, utfører tradisjonell teseremoni og selv blomst arrangere riktig før man ble ansett kvalifisert i alle områder av soldat trening.

5. Selv om japanske tegn har en annen slag orden, de har også en annen måte å lese også. I vestlige kulturer, kan vi lese sider fra venstre til høyre. I Japan, måten å riktig leses fra høyre mot venstre. Dette er på samme måte som de skriver over en side i tillegg!

6. Hvis du husker fra vokabularet delen, japanske studenter må lære to sett med tegn (eller alfabeter) kalt hiragana og kanji. Et annet sett japanske studenter trenger å lære er katakana. Disse tegnene er kun brukt til å oversette ‘Western’ ord. Tenk deg å lære tre ulike sett av alfabeter!

7. Shodo er en viktig funksjon i romanen Mieko og femte skatten. Denne historien av Elenor Coerr følger en ung jente som elsker kalligrafi, men på grunn av en skade hun kan ikke male lenger. Denne historien forteller om hvordan hun finner inspirasjon til å prøve å skrive og male igjen.

8. Et spill basert på Shodo tradisjoner og japanske folk historier ble laget for Playstation 2, Playstation 3 og Wii. Det kalles Okami og du spiller som den japanske ulv gud som deler det navnet. Okami er et japansk skaperguden og du male ‘kalligrafi og andre tegninger til eksistens ved hjelp fude halen.

9. Selv om ikke akkurat Shodo, en lignende stil av kalligrafi er stadig mer populært fra Japan. Sumie eller vaske tegning malere er de som bruker sin kunnskap om kalligrafi å male kroppen av en drage i en enkelt penselstrøk. Hodet av dragen er malt først, men resten av dragen er malt med et enkelt strøk – som krever forandringer i retning, løkker, hviler og vipper før den er fullført. Det er verdt å sjekke ut videoer på Youtube.

10. En god online ressurs hvis du ønsker å fortsette på egen hånd Shodo reise kan bli funnet på http://shodo-japan.com/. Dette er en serie av online tutorials og workshops for å hjelpe deg å lære teknikker og ferdigheter som trengs for å praktisere Shodo. Det er også en del for å kjøpe mer tradisjonelle kalligrafi elementer. Dette nettstedet er basert i Japan – men se på nettet for en nærmere Shodo workshop som det er hundrevis rundt om i verden!

Comment

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.