Definition:
Ikebana är konsten att blomsterarrangemang som har sitt ursprung i antikens Japan. Detta praktiseras som en konst där blommor och andra naturliga element är placerade på ett sådant sätt som att förkroppsliga harmoni, fred och skönhet.

Ikebana Nippon

Images:JNTO

Ikebana Nippon

Moribana Style Ikebana

Heika Style Ikebana

A post shared by 노지은 (@mariposa.studio) on

Ikebana

Historia:
Ordet Ikebana själv betyder 'levande arrangerade blommor' eller 'ge liv åt blommorna' på engelska. Denna kulturell verksamhet har ursprung i buddhistiska tempel som blommor användes för offer så långt tillbaka som det sjunde århundradet. Lägga löv och andra naturliga element i blomsterarrangemang refereras som en idé från en annan japansk religion, Shinto. Shintoism trodde alla naturliga element som vackra och andliga, inte bara blommor. Ikebana blev en konst stil i sin egen rätt under det femtonde århundradet som buddhistiska munkar började undervisa andra regler sin blomsterarrangemang för att andra att skapa arrangemang själva. Som ett resultat, var Ikebana skolor bildades, var och en har sin egen distinkta känsla och stil. De blomsterarrangemang blev en symbol för konst i hemmen av den aristokratiska. Det var under denna tid som stilar gillar nageire var förknippade med andra exklusiva kulturella sysselsättningar som teceremonin och haiku poesi. I modern tid har andra konst och design stilar och tekniker påverkas ikebana, men de grundläggande principer har förblivit densamma. Den viktigaste av dessa är att ikebana fortfarande ses som en andlig strävan att hjälpa slå ihop inomhus och utomhus.

ikebana

Ikebana Vocabulary:
Iki: En japansk estetiska element som översätts till 'raffinerad unikhet'.
Moribana: En populär stil blomsterarrangemang som översätts till 'staplade'. Blommor och andra element är placerade i låga, grunda behållare.
Nageire: En annan populär stil blomsterarrangemang som översätts till 'kastas'. De naturliga objekt är organiserade i höga vaser.
Rikka: En traditionell stil blomsterarrangemang som kan översättas till 'stående blommor'. Denna stil använder sju grenar för att representera naturliga scener.
Shoka: En typ av blomsterarrangemang som förkroppsligar den andliga världen.
Shin: En gren som representerar himlen och är ett viktigt inslag i Shoka blomsterarrangemang.
SOE: En gren som representerar människan och är ett viktigt inslag i Shoka blomsterarrangemang.
Tai: En gren som representerar jorden och är ett viktigt element i Shoka blomsterarrangemang.

Ikebana Elements:
Ikebana är väldigt olika till andra typer av blomsterarrangemang i västvärlden. Blomsterarrangemang i väst består av att arrangera blommor och andra växtelement symmetriskt i ett kärl. Ikebana är fundamentalt annorlunda på grund av dess högre strävan att utveckla en närhet med naturen under skapandeprocessen. Här är de designelement Ikebana tar hänsyn till:
• Minimalism: buddhistiska ideal minimalism är kärnan i ikebana. De naturliga element tas i arrangemangen är som skulpturer och bör var och en ha ett syfte. Till exempel bör bladen väljas av hur de kompletterar varandra och med stil för den färdiga bildskärmen som helhet.

• Form och raden: Detta element har också band till buddhismen som alla former och linjer ska placeras i ett naturligt utseende position. Till exempel upprätt arrangemang ofta med grenar som erbjuder stela, raka linjer. Detta förkroppsligar ett träd styrka och styvhet. En sluttande stil arrangemang görs med mjukare inslag genom att införliva blommor och gräs som växer sneda ner. Detta ger också en känsla av rörelse och nåd.

• Struktur: Många traditionella japanska blomsterarrangemang baseras på en oliksidig triangel. Punkterna i triangeln görs vanligen med kvistar eller grenar. En populär stil som kallas shoka tar detta ett steg längre, eftersom detta stil arrangemang representerar den andliga världen med sin användning av strukturen. Den längsta gren eller blomma i arrangemanget kallas shin och detta representerar himlen. Mediet filial eller blommor, soe representerar människan, och den kortaste grenen eller blommor, tai, representerar jorden.

• Form: Den slutliga utformningen av blommor och andra växt element bör 'hittades' under arrangemanget, snarare än under planering och tvingade. Det sägs att du ska hitta vad som är 'redan där' i blommor, kvistar och löv du har valt. Ett typiskt ikebana arrangemang betonar asymmetri och ofullkomlighet med hjälp av ledigt utrymme, ojämna nummer och ett minimalt antal blommor.

• Estetik: Den övergripande känslan av arrangemanget ska förkroppsliga traditionella japanska värden. Ett sätt att beskriva det är iki eller 'raffinerad unika'. En stil som förklarar detta är Rikka eller 'stående blommor' stil. Denna stil använder sju grenar för att göra eller representerar skönheten i naturlandskap som kullar, vattenfall och dalar i deras arrangemang.

• Humanity och tystnad: Ikebana sägs också vara en utföringsform av arrangemanget skapare. Det speglar skaparen humör och personliga resa med naturen. En stil Jag tror förkroppsligar denna är en med ett moribana arrangemang som utnyttjar den grunda skålen den är anordnad i såsom en reflekterande pool. Slutligen, samtidigt som en del i ikebana du inte bör tala. Denna process bör vara en meditativ aktivitet där du bara fokuserat på de naturliga element som tar form framför dig.

Roliga fakta om Ikebana:
1. Det finns tusentals ikebana skolor i ensam Japan, med de mest kända är den Ikenobo School, startade i Choho-ji tempel i Kyoto. Det har sedan spridda kapitel över hela världen, och nyligen har vuxit att införliva mer än 60.000 lärare i många olika länder. Ikebana är fortfarande en mycket populär i sitt hemland eftersom det utövas av ungefär 15 miljoner människor årligen, varav många är unga kvinnor.

2. Medan många kvinnor tränar ikebana, är det också en kulturell aktivitet som historiskt praktiserades av män också. I själva verket skulle samuraikrigare behöver läras blomsterarrangemang, liksom andra viktiga kulturella aktiviteter innan de erkänns som en riktig krigare. För närvarande finns det flera ledande manliga Ikebana mästare än kvinnliga.

3. Modern stilar och tekniker förändras hur ikebana arrangemang tillsammans. En sådan mästare som har anammat nya stilar är Techigahara Sofu som använde gips, plast och även stål i sina blomsterarrangemang. Han grundade Sogetsu School så hans ideal experiment praktiseras av nya elever.

4. Utöver den Ikenobo School, två andra välkända skolor är den Sogetsu School och Ohara School. Dessa två skolor är modernare, var och en är runt för ungefär ett sekel. Den Sogetsu School och Ohara School grundades av ikebana mästare som ville införliva mer populära västerländska element.

5. Om du delta i ett ikebana arrangemang klass, en del av de klasser som du skulle behöva ta använder sax för att klippa olika växter korrekt böja grenar så att de inte går sönder eller ser onaturligt, välja blommor att symbolisera traditionella inslag, som identifierar lämplig vas eller skål för ditt arrangemang och lära sig att hålla dina naturliga element så färska som möjligt.

6. Det finns Ikebana arrangemang visas där du kan se experter visa upp sina förmågor och tekniker. Många av dessa utställningar är om 'vänskap genom blommor' snarare än konkurrens och är kända i Japan, liksom andra länder. Det finns också en årlig ordna tävlingar i Japan där mästare konkurrera. I dessa tävlingar, mästarna har samma utrustning, blommor och växter, men bör använda sin personliga smak och erfarenhet av att göra olika arrangemang.

7. Ikebana är tillgängliga för studenter igenom efter skolklasser och klubbar för dem som vill lära sig. Ikebana är också regelbundet visas genom 'hur - till' video och på japanska TV-program. En sådan show är Seikei Bijin eller artificiell skönhet, ett drama TV-serie som har en ikebana mästare som en manlig karaktär och kärlek intresse.

8. Även om det inte ikebana är en relaterad kulturell verksamhet från Japan kallas kodo. Detta är den traditionella konsten av doft och använda rökelse. Denna praxis är i allmänhet lärt om en japansk kvinna vill betraktas som raffinerade tillsammans ikebana och den traditionella teceremonin. Detta har en annan band till ikebana som några av blommorna som används i arrangemangen är också populära rökelse dofter.

9. En annan japansk kulturell verksamhet som har anknytning till blommor är bonsai odling. Detta är konsten att växande små träd i synnerhet former för att visa upp sin skönhet och naturlig grace. Många estetik som finns i ikebana blomsterarrangemang är också viktiga i bonsai odling.

En bra online-resurs om du vill fortsätta på egen hand ikebana resan finns på https://www.ftd.com/blog/design/ikebana. Denna webbplats har en steg för steg handledning för att hjälpa till med färdigheter och tekniker du behöver för att göra din egen blomsterarrangemang. Eftersom det finns också Ikebana lärare runt om i världen, kan du hitta en kvalificerad instruktör nära dig om du söker på nätet. Börja med att titta på http://www.ikebanahq.org/index.php. Slutligen, det finns många YouTube-videor och webbsidor för att hjälpa dig om du vill öva denna konst hemma.

Ikebana

Contact us : info@mai-ko.com

Rate this post
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Comment

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.