Definition:
Wagashi är traditionella japanska godis som ofta serveras med grönt te. De är oftast gjorda med bönor pasta och frukter. Wagashi godis finns i en rad olika färger, former, texturer och ingredienser, och en del är endast tillgängliga i vissa säsonger eller regioner i Japan. Varje söt har en annan framställningsmetod och konsekvens.

Dango

dango

 

 

Daifuku

Sweet Bean Paste in Race Cake

 

Dorayaki

とらや工房

 

Manju

練り切り Nerikiri & 饅頭 Manju (Japanese Sweets)

 

Monaka

DSCN2412

 

Namagashi

*

Taiyaki

たい焼き

 

Yokan

20170701_8681_maru

 

Nerikiri

Kyoto, Wagashi journey

Ohagi

DSC_0925

Sakura-mochi

SAKURA MOCHI

Chimaki

Gion Matsuri Sweets: Hoko Chimaki  ~ Azuki bean in kudzu mochi and wrapped by bamboo grass! Yummy #mizumushikun #kyoto #gionmatsuri #matsuri #sweets #japanesesweets #wagashi #yummy #yum #azuki #azukibean #cool #kudzu #bamboo #grass

Kashiwa-mochi

かしわ餅 kashiwa mochi

Rakugan

Rakugan

Sembei

Sakura sembei

Okoshi

Публикация от @huffnpuffhawaii

Kusa-mochi

akebono daifuku

Kasutera (Castella)

福砂屋 五三カステラ

Kompeito

konpeitou on pink cloth

Ama-natto

Black Soybean -Amanatto & Bannoo Charcoal coating-

Karinto

karinto / かりんとう

Daigaku-imo

September 2010

Historia:
Wagashi har varit en viktig del av den japanska kulturen i hundratals år. Tillbaka i antikens Japan, fick frukt och nötter betraktas som en konfektyr i sig. Under naraperioden (710-784 e.Kr.), påverkan från Kina såg bearbetning av spannmål till sötsaker. Mochi (mjuk riskaka) och dango (ris dumplings) båda härstammar från denna tid och användes främst för religiösa ceremonier. Japanska konfekt förändrades för alltid när sockret blev en stapelvara import till Japan omkring 1350 AD. Sugar kom från portugisiska handlare, som även delade några av sina sötad mat. Portugisiska sötsaker ändrades till vad som kallas nanbangshi. På grund av den höga kostnaden för socker och säsongens frukter, var konfektyr reserverade för adeln och aristokratin. Detta var när processen raffinerings råsocker till en fin wasambonto socker var utformad. Som socker blev billigare och populariteten av ädla upplevelser såsom teceremonin blev mer tillgänglig för lägre klasser, skulle fler människor har råd att äta dessa delikatesser. Detta skapade en marknad för att göra konfektyr med fina och tilltalande design, särskilt i Kyoto. När fler europeiska handlare kom under Meiji perioden har västerländska kakor och lollies införs. Det var under denna tid som japanska godis blev officiellt känd som wagashi. Bruket att göra wagashi har fortsatt att i dag med en blandning av traditionella ingredienser och matlagningsmetoder och modern teknik och stilar.

Typer av Wagashi:
Wagashi finns i en rad olika, men de mest kända slag är:
•Daifuku: Fuktiga godis som befinner sig i en liten boll form. De är gjorda av mjuk riskaka eller mocka. De har en fyllning som vanligtvis är söt böna pasta. De är täckta med en lätt damning av potatisstärkelse för att hålla dem fastnar i varandra. Populära Daifuku variationer inkluderar jordgubbar, söta böna och glass. Daifuku bör ätas samma dag som inköp när de blir hårda om de lämnas.
Strawberry daifuku

•Dango: Detta kan vara Japans mest älskade och kända wagashi. De är små degknyten gjorda av rismjöl som ångas. De är oftast serveras skewered tre eller fyra till en pinne och toppad med en söt sås eller bönor pasta. Dango finns i många smakvariationer beroende på vad degen är belagd med. Dessa dumplings tillsätts ibland i andra desserter. I tillägg till detta, är också salt dango som tunt är belagda med soja före tillagning.
Dango

•dorayaki: En konfektyr gjord av en söt böna pasta fyllning pressas mellan två pannkaka – som biffar. Moderna variationer kan innehålla andra fyllningar, såsom vispad grädde, vaniljkräm och grönt te smaksatt grädde.
Dorayaki 铜锣烧

•Higashi: En torr söt som har formats till en liten form, traditionellt en kvadrat. Den är gjord med rismjöl, stärkelse och wasambonto socker. Denna söta avnjuts som det löser sig när de sätts i munnen. Många tillverkare av denna söta kommer att göra fem olika typer av denna söta som vanligtvis kan köpas inramade. Varje olika higashi skulle ha en annan smak, färg och form att välja mellan för att symbolisera den lyckliga nummer fem.
Higashi

•Manju: En liten bulle som är fylld med en böna pasta eller annan söt fyllning. Dessa är vanligtvis tillagas genom att kokt eller bakad. De är först formas i en cirkel med en jämn yttre skikt, men bakade versioner i olika former har blivit mer populärt. Den mest kända manju formen är som en fisk.
Manju

•Monaka: En konfektyr gjord av azukiböna fyllning pressas mellan två rån. Dessa är gjorda av klibbigt ris och skapa en smörgås med bönor fyllning inuti agera som en jam. Monaka typiskt gjutna i formar av blommor som körsbär blommar, krysantemum och plommon blommor. Det finns många mycket kända monaka specialaffärer i Japan eftersom dessa oftast äts vid festevenemang.
Monaka

•Namagashi: Dessa sötsaker är den dyraste och färgstark som de är typiska söta ätit på den berömda japanska teceremonin. De är gjorda i en rad olika former, inklusive blommor, blad, frukter och spiraler. Även om de delar de typiska ingredienserna i mjöl, ägg, bönor och socker, de är mer mjuk och formbar än andra wagashi sötsaker. Detta beror på att de betraktas som en ‘våt söt’ eftersom de inte bakas. De har fruktgeléer eller sötad bönpasta inuti dem. De är utformade för att uttrycka elegans och frikostiga sevärdheterna i de fyra årstiderna. De sorter av namagashi ändrar ganska regelbundet och bör ätas så snart de köps.
kiku (chrysanthemum) namagashi

•Oshiruko: En söt soppa gjord av sjud Adzukibönor med wasambonto socker som kan avnjutas antingen uppvärmd eller kyld. Soppan har en silkeslen konsistens och fyllig smak. Det är oftast serveras med dango ovanpå vätskan. Dessa är söta rismjöl dumplings.
Oshiruko

•Taiyaki är fiskformade snacks gjorda av smeten liknar pannkakssmet och har traditionellt varit fylld med söta bönor pasta. Även senare fyllningar inkluderar vaniljkräm, choklad eller ost. Taiyaki är bäst ätas direkt från grillen när smeten är fortfarande krispiga.
TAIYAKI

•Yokan: Den äldsta typen av wagashi söt. Det är en bar av geléartad söta bönor pasta gjord av Adzukibönor, vilket ger en mörk färg. Förutom Adzukibönor beens är yoken typiskt gjord av socker och agar-agar (japanska jelly). Extra ingredienser kan ingå med specifika säsonger eller erfarenheter i åtanke, såsom grönt te, blomma extrakt, krossade nötter, frukt, fikon och sötpotatis. Vissa Yokan barer är inte gjorda med Adzukibönor och har en ljusare färg. Denna söta anses hjälp för aktiva människor som låg fetthalt och hög sockerhalt gör den perfekt som en energi bar.
Mizu-yokan.

•Zengetsu: Zengetsu innebär avtagande måne. Det är en vikt pannkaka gjord av mjöl och ägg med en azukiböna och sirap pasta fyllning. Sirap på toppen är tänkt att symbolisera molnen som zengetsu månen som kikar ut från. Vissa tillverkare inkluderar ingefära lägga till smak av söt.
Geppei

Provsmakning Wagashi:
Första gången du smaka wagashi, kan det vara ovanligt eftersom det är till skillnad från västerländska sötsaker som betonar en söt smak. Wagashi har oftast fler smaker och texturer. Här är några tips när man äter wagashi som centrum på de fem sinnena.
1.För det första, försök att engagera din känsla av ljud. Försök att ta reda på namnet på den söta du äter. Många har poetiska namn som Miyo ingen haru (varaktig fred), Kogane giku (soldränkta krysantemum) eller Goshiki ITO (trådar i fem färger).

2.Nästa är känslan av synen. Lägg märke till form, färg och mönster på och inom din wagashi. Typiskt för dessa betyda japanska naturen eller den nuvarande säsongen på något sätt. Historiskt dessa skrivit om i japansk litteratur, målningar och textilier. Dessa historiska traditioner nu påverka wagashi mönster, även om vissa har andra moderna matlagning tekniker och trender.

3.fuktighet eller skärpa man känner när man tar en bit wagashi plockas upp av känseln. Många tillverkare försöker skapa en känsla med handen och munnen. Vissa wagashi är ganska mjuk och formbar som skiljer sig mycket till västra konfektyr. De olika texturer bör ange att det är färskt och görs med hög kvalitet ingredienser.

4.Många japanska sötsaker har en delikat doft. De naturliga ingredienserna i wagashi skapar subtila av dofter och bör förbättra din smak utan att vara överväldigande. Detta eftersom de flesta wagashi serveras med te och är tänkta att komplettera denna erfarenhet. Vissa wagashi dofter är starkare när du har tagit en liten bit.

5.Slutligen det viktigaste är känslan av smak. Var beredd på att vissa wagashi är mer välsmakande, tårta eller bitter smak än sugary söt. Medan den totala smaken är inte vanligt, är smaken inte avsett att vara alltför överväldigande, men subtil. Kom ihåg detta är att tas med japanskt te, och efter några klunkar, kanske du märker att eftersmaken av wagashi förändringar. Försök att äta sött i små bites att njuta av smaken.

6.Du får inte hitta en favorit söt första gången. Det fina med wagashi är att det finns så många typer, smaker och mönster att välja mellan – och någon förändring på grund av vilken tid på året det är! Fortsätta söka tills du hittar en som passar dig och din te bäst.

Roliga fakta om Wagashi:
1.Om du inte bor i Japan, många asiatiska livsmedel gångar eller livsmedelsbutiker säljer wagashi godis. Om du får chansen att besöka Japan, hittar du wagashi i nästan varje livsmedelsbutik. Valda kaféer, butiker, tempel och mat står också sälja specialiserade sötsaker som är väl kända. Detta beror på att deras wagashi gjordes i en viss region historiskt sett, på grund av en speciell säsong eller fest eller de ingredienser som de använder. Du kommer att behöva göra några resor om du ville smaka några unika delikatesser av wagashi i många regioner i Japan.

2.Den mest kända platsen för ett stort utbud av wagashi godis är Nakamise shoppinggatan i Asakusa, Tokyo. Denna 250 meter shoppinggatan utanför Sensoji-templet har funnits sedan 17-talet.

3.En av de dyraste märken wagashi är Toraya. Du hittar dessa söta butiker i Tokyo och Kyoto. Detta märke har en lång historia som grundare, Enchu Kurokawa, serveras wagashi godis till adeln, inklusive Meisho. Records dateras så långt tillbaka som 1635 e.Kr. visar Enchu hade tjugo typer av godis som han skulle sälja till aristokrater i Kyoto.

4.För att betraktas som en professionell kock i wagashi, måste du studera i över tolv år. Det finns Wagashi skolor som lär dig om de olika ingredienser och tekniker som behövs för att skapa dessa sötsaker.

5.Toraya Gallery i Kyoto är ett museum på historien om wagashi. Inte bara finns målningar och register dokumentera olika godis, men även redskap och förpackningar i hela Japans historia och olika regioner. De mest spännande visar är de som visar förändringarna i wagashi design och ingredienser genom tiderna. Vad är så spännande är att godis på displayen inte modeller men verkliga sötsaker. Intendent på museet kontrollerar dem varje dag och order fler när godis inte längre kan visas.

6.Wagashi kunde ha varit mycket annorlunda om det inte var för den japanska buddhistiska munkar som var de första kockarna av denna söta. Munkarna som reste till Kina förbjöds att äta kött och kinesiska varianter av tidiga godis ingår lever av fisk och andra djur. De ändrade receptet till azukiböna pasta, som ingår i de flesta wagashi sötsaker idag.

7.I Japan äter wagashi tros ha positiva hälsoeffekter. Eftersom det har färre bearbetade ingredienser, dessa sötsaker har lägre kalorier och väldigt lite socker. Många har inte heller något fett och är fulla av protein. Om du äter en wagashi gjord med azukiböna pasta bönorna sägs hjälpa till att sänka blodtrycket, främja matsmältningen och hjälpa återhämtning från trötthet.

8.Du bör överväga te du dricker när man planerar att äta din wagashi godis. Tunn te eller usucha ska drickas med torra godis som Higashi. Tjockare te eller omogashi ska drickas med fuktig wagashi. Detta för att säkerställa att te och konditori kompletterar varandra.

9.Wasambonto socker är en högkvalitativ ingrediens, även om den dyraste socker kallas Suiko wasambonto socker. Detta socker har band till royalty som Suiko gav sitt namn till detta socker. Hon regerade under den 7: e talet som en kejsarinna regent.

10.Många typer av wagashi har blivit populär i Japan och utomlands eftersom de har ätit på japanska TV-program. Dorayaki är favorit mellanmål av Doraemon, en populär anime karaktär som är en robot hund. Ando Natsu är en dramaserie där en fransk kock blir en wagashi lärling. Nagisa är en anime karaktär som älskar dango i Clannad. Den har en väldigt söt sång under slutet krediter allt om dango söt. Inte titta på någon av dessa visar med en tom mage!

Contact us : info@mai-ko.com

Rate this post
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Comment

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.