Kimono och Yukata Kimono är en traditionell japansk klädsel. Yukata är en typ av kimono. Kimono bärs på vintern. Yukata bärs på sommaren.

Skillnaden mellan kimono och yukata är a) årstider (kimono: vinter, yukata: sommar), b) ärmar (kimono = långa ärmar, yukata: korta ärmar), c) tyget på tyget (kimono: tjockt tyg, Yukata: tunt tyg). Det finns många andra skillnader mellan kimono och yukata. Läs noggrant följande tabell.

Skillnader mellan kimono och yukata Kimono Yukata
Hur är tyget ? tjock tunn
När bär man det? höst vinter
vårsäsong och sommar
I vilket tillfälle bröllopsceremoni, te ceremoni, åldersceremoni
fyrverkerifestival, sommarfestival
Hur är motivet ? Enkel design, pastellfärger, mycket liten design ovanför rampen
Mycket färgglada, många färger
Hur lång tid tar det att bära det? Upp till 20 minuter 2-3 minuter
Vad består det av ? Silke Bomull
Hur mycket kostar det? $ 500 eller mer $ 50 eller mer
Vad är längden på ärmen ? Lång Kort
Vilka är de olika typerna ? Uchikake, Furisode, Hakama, Homongi, Tomesode, Hiromuku
Kan alla ha det på sig? Endast ensamstående kvinnor kan bära furisode
Finns det inre lager ? Ja (Nagajuban) Nej
Hur är sandalerna och tillbehören? Elegant (zori) Casual (kan)

Läs mer om kimono och yukata- erfarenhet på Maikoya Definition av Kimono:
Kimono var en gång det japanska ordet för kläder men numera hänvisar till den traditionella kläder från Ancient Japan. De långa kläder som Kläder är den mest erkända japanska kläder, men ordet kimono används också för att hänvisa till de eleganta kläder och byxor som bärs av män.

着物人像

Historia:
Kimonos etablerades under Heian period av japansk historia (794-1192 e.Kr.). De kläder blev alltmer intrikat som flera skikt användes. Många kimono mönster utvecklades också för att representera olika årstider, helgdagar eller klassen i samhället som du tillhörde. Medan silke kimonor bärs av damer är mer igenkännbara, kan de också göras av andra material såsom bomull, linne eller satin. Under början av artonhundratalet, uppmuntrade den japanska regeringen människor att anta västerländska kläder och vanor. Som ett resultat kimonos nu allmänt hålls som mer ceremoniella kläder och bärs oftast vid speciella tillfällen.

Kimono Ordförråd:
Datejime: Belt som sitter under obi bälte och säkerställer en perfekt kimono silhuett
Geta: Traditionella japanska skor utan klack
Hanhaba: Obi skärp som matchas med vardagliga kimonos
Juban: vit bomull slip som passar under kimono
Koshi himo: Bomull bälte som håller kimono på plats
Obi: Dekorativa siden skärp
Zori: Traditionella japanska skor som har en klack

färd med att sätta på en dam Kimono:
Kom ihåg att de flesta kimonos behöver en annan hjälpare att sätta på rätt sätt.
1. Sätt på en slip kallas Juban. Det passar som en badrock och bör knytas tätt vid sidan.

2. Sätt armarna genom siden yttre kimono mantel. Se till att baksidan på kåpan är centrerad.

3. Linda den högra sidan av kåpan först runt kroppen till vänster. Om det finns överskottsmaterial, är det okej att kåpan når runt ryggen. Linda vänster sida så att den överlappar. Justera Juban slip om visas.

4. För att hålla kimono på plats, är det första bandet bundna. Detta kallas Koshi himo. Håll bältet bakom dig först och knyta den över din front. Kimono mantel ska nu justeras så att Koshi himo bältet gömd under överskottsmaterialet i fronten.

5. Nu det andra bandet är uppbunden. Detta kallas datejime. Bind detta bälte som Koshi himo, men detta bälte sitter på toppen av kimono och är synlig.

6. Den slutliga dekorativa obi eller skärp bör nu knytas. En enklare obi skärp är hanhaba. För att knyta detta skärp, först mäta bågen i ena änden så att du kan knyta en knut med tillräckligt med material. Lämna detta material lös för obi kopplingsförbehåll. Håll resten av bältet på ryggen och linda den runt tills båda ändarna är nu i mitten av ryggen.

7. Tie de två obi hanhaba ändarna och dra fönsterbågen. Det måste vara ganska tight för nästa steg. Obi ändarna bör nu undangömt i obi eller datejime. Om obi är tätt nog kommer bågen inte faller ut. Göra slutliga justeringar av kimono mantel så att alla paneler är nivå och centrerad.

8. Nu är det dags att utrusta! En kimono bör bäras med ett par sandaler, antingen Geta eller zori stil. Många japanska kvinnor bär sitt hår i en bulle med blomma hår tillbehör. Kom ihåg att du kan också köpa en vacker fläkt eller handväska som matchar din siden kimono!

Yukata

Definition:
I likhet med kimono, är yukata en mer informell stil av japanska kläder och är oftast gjorda av bomull. Den har sitt ursprung med populariteten att besöka sociala badhus. Vitt och indigo yukatas blev vanligt som vit bomull hålls människor svalt på sommaren, medan färgämnet i indigo tyget fungerade som ett insektsmedel. Människor i Japan bär oftast en yukata under sommaren på fyrverkerier festivaler och andra utomhusevenemang. De är mycket populära bland kvinnor och barn eftersom de är lätta att bära.

浴衣

Färd med att sätta på en yukata:
1. Placera armarna genom yukata mantel. Se till att baksidan på kåpan är centrerad.

2. Linda den högra sidan av kåpan först runt kroppen till vänster. Om det finns överskottsmaterial, är det okej att kåpan når runt ryggen. Linda vänster sida så att den överlappar.

3. För att hålla yukata på plats, är en Koshi himo bälte bundna. Håll bältet bakom dig först och knyta den över din front. Kimono mantel ska nu justeras så att Koshi himo bältet gömd under överskottsmaterialet i fronten.

Roliga fakta om traditionell japansk kläder:

Sawara Summern Festival 2017

1. På grund av japanska träsnitt har kimono blivit kopplad till skönhet och prakt av geisha. Eftersom de flesta kvinnor inte bära kimonos i vardagen, moderna geishor och deras praktikanter bära traditionella kläder oftare, i syfte att främja deras individuella talanger. Under våren kan du se geishas eller praktikanter gå runt turistmål som Kyoto i sina vackra kläder.

2. En japansk man eller kvinna kan behöva bära en kimono för mycket speciella tillfällen. Det finns kimono hyra tjänster eftersom de bara kan bära en kimono en eller två gånger i sitt liv. En av de specialitet kläder för en viss tillfälle är en brud bröllop kimono. Damens yttre siden mantel är traditionellt antingen vitt, svart eller rött och har intrikata mönster. Brudar kan också bära en matchande huva kallas Wataboshi, som anses vara den japanska versionen av en brudslöja. Brudgummens silke dräkt skulle vara svart med en vit skärp. En annan ceremoni är en begravning var män och kvinnor bär svarta kimono kläder med svarta band. Nyår är ett populärt semestermål för människor att bära kläder årligen om de har turen att ha en.

3. I januari varje år, vuxna fira sin kommande ålder när de har nått tjugo år gammal. De flesta kvinnor bär sitt bästa kimono, ofta med en päls boa. De vuxna delta i en ceremoni i sin hemstad som skulle tillkännage dem som en officiell vuxen. Efteråt, alla firar med sina familjer, liksom gamla vänner från grundskolan.

4. En viktig händelse att barn bär kimonos för är Shichi-Go-San fester, även känd som Seven – Five – tre fester. Det är då japanska pojkar och flickor fira att vara sju, fem eller tre år gammal på högtidsdagen den 15 november. Denna dag är speciell eftersom det tillåter vänner och familj av barnen att dela deras tillväxt och välbefinnande.

5. Det finns också en annan typ av traditionella japanska mantel. Dessa är korta kläder kallas Happi rockar. De visas vanligtvis en familj vapen eller semester symbol. I det gamla Japan, var de slitna på festivaler men nyligen japanska restauranger har dem som anställd uniformer med företagslogotyp som visas på baksidan.

6. Anledningen till en ceremoniell kimono är så speciellt beror på materialet. Många av dessa kimono skikt är gjorda av hög kvalitet siden – som kostar nästan en miljon yen eller nära till $ 9000 dollar. Det är också mycket svårt att sätta på som en kvinna skulle kämpar för att sätta på en dyr kimono mantel själv. Detta beror på att många lager under, liksom den knepiga obi slips. Kvinnor har oftast att be sina mödrar att hjälpa, samt ta en kurs på en kimono skola.

7. Den största samlingen av kimonos och tillbehör samlades in genom Fukiko Higuchi. Hon hade över 3040 stycken som tog över tretton år att samla in. Hon var tvungen att hålla dem i speciella kistor och ställningar för att säkerställa tyget, broderi och detaljer inte skulle skadas. Efter Fukiko vände 67, gav hon tillåtelse för sina kimonos som ska visas på en rad platser runt Japan.

8. Den största kimono är över 18 meter bred (60.24 fot) och över 16 meter hög (53,64 fot). Denna outfit designades av Eiko Kobayashi för en robot som heter ”Gundam”. Kimono var så stor att det behövs en laser för att mäta det en gång en kran hade höjt det i luften. Det tog 15 arbetare ett år att avsluta denna outfit.

9. I den Heian perioden (794- 1192 AD), var det typiskt för ädla kvinnor i den japanska hovet att bära 20 till 25 skikt av kimonos åt gången. Detta begränsade deras rörelse så mycket att gå var praktiskt taget omöjligt.

10. Den japanska regeringen anser att en handfull kimono konstnärer att vara nationella skatter. Dessa konstnärer bevara traditionella tekniker för att göra och dekorera kimonos. Deras kläder är gjorda för att vara one-of-a-kind och är dyrare än de flesta målningar. Några har sålts för över $ 100.000 dollar.

Contact us : info@mai-ko.com

Rate this post
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Comment

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.